Novosti

26.06.2019

Volvo Cars se priključuje revolucionarnome paneuropskom pilotskom projektu razmjene sigurnosnih podataka

Volvo Cars udružuje snage s ostalim proizvođačima vozila, pružateljima usluga i zemljama u revolucionarnome paneuropskom pilotskom projektu razmjene podataka iz prometne sigurnosti koji obuhvaćaju automobile i infrastrukture kako bi se unaprijedila sigurnosti na cesti za sve.

 

Pilotski projekt koji se provodi pod okriljem javno-privatnoga partnerstva pod nazivom European Data Task Force okuplja vodeće europske proizvođače vozila, pružatelje usluga, a i niz država članica EU.

 

Partneri će putem platformi u oblaku – tehnologije Cloud razmjenjivati anonimne sigurnosne podatke ili usluge koje su utemeljene na podacima iz projekta. Doprinos tvrtke Volvo Cars pilotskome projektu obuhvaćat će prosljeđivanje podataka u stvarnome vremenu iz vlastite povezane sigurnosne tehnologije, prve u industriji, pod nazivom Hazard Light Alert i Slippery Road Alert.

 

Proizvođači vozila koji sudjeluju u projektu npr. mogu koristiti podatke kao upozorenje vozačima o potencijalnim okolnim opasnostima na putu, a pružatelji usluga mogu prosljeđivati te podatke putem svojih prometnih servisa uživo, odnosno prometnim servisima kojima upravljaju nacionalne uprave za ceste.

 

Pilotski projekt koji premašuje granice i brendove na recipročnoj osnovi ima opći cilj unaprjeđenja sigurnosti na cesti za sve. European Data Task Force osnovana je 2017. godine s istim ciljem: vožnju učiniti sigurnijom za sve korisnike cesta, postavljanjem prioriteta na društvene, a ne financijske ciljeve.

 

Tvrtka Volvo Cars već nekoliko godina poziva na otvorenu i recipročnu razmjenu anonimnih sigurnosnih podataka. Godine 2017. njezin predsjednik i generalni direktor Håkan Samuelsson na jednoj je konferenciji Europske komisije u Bruxellesu izjavio kako je razmjena podataka između zemalja i proizvođača vozila prava stvar.

 

 

„Smatramo kako bi ova razmjena anonimnih podataka trebala biti besplatna radi općeg dobra i koristi za društvo. Na taj način spašavamo živote te štedimo vrijeme i novac poreznih obveznika“, tom je prilikom izjavio g. Samuelsson. „Pozivam ostale proizvođače vozila i zemlje neka nam se u što većoj mjeri pridruže u ostvarenju ove vrste razmjene podataka.“

 

Vlastiti sistem upozoravanja Volvo Cars omogućuje međusobnu komunikaciju automobila Volvo te upozoravanje vozača na kliske kolnike i okolne opasnosti, i to putem mreže koja je utemeljena na tehnologiji Cloud. Obje su funkcije predstavljene 2016. godine i dostupne su u svim novim modelima Volvo diljem Europe.

 

Razmjena prometnih podataka u stvarnome vremenu može značajno unaprijediti opću sigurnost prometa te postati još utjecajnija ako joj se priključi veći broj vozila. Volvo Cars i Volvo Trucks od protekle godine razmjenjuju podatke koji se koriste za upozoravanje vozača o okolnim opasnostima na švedskim i norveškim cestama.

 

„Što više vozila bude razmjenjivalo podatke u stvarnome vremenu, to će sigurnije biti naše ceste“, izjavila je Malin Ekholm, voditeljica centra sigurnosti Volvo Cars. „Zbog toga je European Data Task Force toliko važna inicijativa. Nadamo se priključenju dodatnih partnera koji dijele našu predanost sigurnosti.“

Zatvori