Novosti

31.05.2019

Volvo Car Group sklopio dogovore o opskrbi baterijama u vrijednosti od više milijardi dolara s proizvođačima CATL i LG Chem

Volvo Car Group sklopio je dugoročne dogovore s vodećim proizvođačima baterija, tvrtkama CATL i LG Chem, koji će osigurati opskrbu litij-ionskim baterijama u vrijednosti od više milijardi dolara za buduće generacije modela vozila Volvo i Polestar.

 

Dogovori obuhvaćaju svjetsku opskrbu baterijskim modulima za sve modele vozila na budućoj SPA2 i postojećoj modularnoj platformi vozila CMA te znače veliki korak u ostvarenju ambiciozne strategije elektrifikacije Volvo Cars.

 

Kao vodeća u toj djelatnosti, tvrtka Volvo Cars se 2017. g. obvezala da će svi novi automobili Volvo, koji će biti plasirani na tržite 2019. godine, biti elektrificirani. Tu je strategiju tvrtka kasnije i dodatno potkrijepila, navodeći kako se zalaže za ostvarenje cilja koji predviđa zastupljenost potpuno električnih automobila u opsegu od 50 posto njihove svjetske prodaje do 2025. godine.

 

„Budućnost Volvo Cars jest električna i potpuno smo predani premašivanju motora s unutrašnjim izgaranjem“, navodi Håkan Samuelsson, predsjednik i izvršni direktor Volvo Cars. „Današnji dogovori s CATL i LG Chem pokazuju kako ćemo ostvariti svoje ambiciozne ciljeve elektrifikacije.“

 

CATL iz Kine i LG Chem iz Južne Koreje jesu priznati proizvođači baterija s dugogodišnjom i uspješnom povijesti opskrbe litij-ionskim baterijama za svjetsku automobilsku industriju. Zadovoljavaju stroge smjernice Volvo Cars po pitanju tehnološkog liderstva, odgovornih lanaca isporuke i konkurentnih troškovnih modela. Opskrba baterijama u Kini koristit će opseg šire skupine Geely Group.

 

„Današnjim smo dogovorom učinkovito osigurali opskrbu baterijama za iduće desetljeće“, rekla je Martina Buchhauser, viša potpredsjednica nabavke u tvrtki Volvo Cars. „Preko dva snabdjevača, koji su na raspolaganju u svakoj regiji, također osiguravamo prilagodljivost u razvoju našeg lanca opskrbe.“

 

Prva proizvodna linija za baterije Volvo Cars trenutno je u izradi u vlastitom proizvodnom pogonu u Gentu u Belgiji. Bit će završena do kraja ove godine, a prvi potpuno električni Volvo koji će biti proizveden u Gentu bit će nagrađeni mali SUV XC40. Već sad se tamo proizvode plug-in hibridne inačice XC40.

 

 

Kompaktna modularna arhitektura (engl. Compact Modular Architecture, CMA) trenutno podržava XC40, a i potpuno električni Polestar 2 fastback i više modela koje prodaje LYNK & CO, Volvova sestrinska robna marka u vlasništvu Volvo i Geely. Od ove godine sve tri modela proizvodit će se na jednoj proizvodnoj liniji u proizvodnom pogonu kojim upravlja Volvo, u Luqiau u Kini.

 

Buduća arhitektura SPA2 jest sljedeća generacija prilagodljive arhitekture proizvoda (engl. Scalable Product Architecture, SPA) koju je razvio Volvo, a koja se počinje proizvoditi početkom idućeg desetljeća. SPA je jedna od najnaprednijih automobilskih platformi u automobilskoj industriji i trenutno je dio svih modela vozila Volvo serija 90 i 60. Prvi Volvo koji će biti opremljen sustavom SPA2 bit će sljedeća generacija velikog SUV XC90.

 

Početkom ove godine tvrtka Volvo Cars otkrila je brojne nadgrađene i novije razvijene mogućnosti elektrificiranih pogona koji će biti na raspolaganju u cjelokupnom opsegu modela. Nadgradila je svoje postojeće plug-in hibridne pogone T8 i T6 Twin Engine, a pritom su sada za svaki model koji proizvodi na raspolaganju plug-in mogućnosti.

 

-------------------------------

 Grupa Volvo Cars u 2018. godini

Za poslovnu 2018. godinu skupina Volvo Car zabilježila je dobit iz poslovanja u iznosu od 14,185 milijarde švedskih kruna (za 2017. godinu 14,061 milijarde švedskih kruna). Prihodi u tome razdoblju iznosili su 252,653 milijarde švedskih kruna (208,646 milijarde švedskih kruna). Svjetska je prodaja za cjelokupnu 2018. godinu dostigla rekordnih 642.253 (571.577) automobila, što je 12,4 posto više od prodaje 2017. godine Rezultati naglašavaju cjelovito preoblikovanje financija i poslovanja tvrtke Volvo Cars posljednjih godina, što postavlja tvrtku u položaj za narednu fazu razvoja.

 

O Grupi Volvo Cars

 

Volvo je osnovan 1927. godine. Danas je Volvo Cars jedna od najpoznatijih i najuglednijih robnih marki automobila u svijetu, s prodajom od 642.253 automobila tijekom 2018. godine u približno 100 zemalja. Volvo Cars je od 2010. godine u vlasništvu kineske skupine Zhejiang Geely Holding (Geely Holding). Do 1999. godine, kad je tvrtku kupila tvrtka Ford Motor Company iz SAD, bio je dio švedske skupine Volvo. Godine 2010. tvrtku Volvo Cars preuzima skupina Geely Holding.

 

 

Godine 2018. Volvo Cars je u prosjeku zapošljavao približno 43.000 (39.500) zaposlenih s punim radnim vremenom. Sjedište tvrtke Volvo Cars, razvoj proizvoda, prodaja i upravljanje većinom se nalaze u Göteborgu u Švedskoj. Sjedište Volvo Cars za Kinu nalazi se u Shanghaiu. Glavne tvornice za proizvodnju automobila nalaze se u Göteborgu (Švedska), Gentu (Belgija), Južnoj Karolini (SAD), Chengduu i Daqingu (Kina), a motori se proizvode u Skövdeu (Švedska) i Zhangjiakou (Kina) te dijelovi karoserije u Olofströmu (Švedska

 

O tvrtki Contemporary Amperex Technology Ltd. (CATL)

Tvrtka Contemporary Amperex Technology Ltd. (CATL), koja je osnovana 2011. godine, razvija i proizvodi litij-ionske baterije za električnu mobilnost, kao i rješenja za pohranu energije. Njihova glavna djelatnost također obuhvaća materijale, sustave za upravljanje baterijama te recikliranje i ponovnu uporabu baterija. Godišnji opseg prodaje CATL za 2018. godinu iznosi 21,31 GWh. Prema izvješćivanju tvrtke SNE Research, CATL je u 2018. godini zauzimao prvo mjesto u godišnjoj isporuci baterija u svjetskoj industriji električnih automobilskih baterija.

Zatvori