Novosti

31.05.2019

Modeli vozila Volvo diljem Europe međusobno će se upozoravati na sklizak kolnik i druge opasnosti

Tvrtka Volvo Cars, kao još jedan korak u unapređenju prometne sigurnosti, uvodi predvodničku sigurnosnu tehnologiju – prvu tehnologiju te vrste u automobilskoj industriji koja je na raspolaganju diljem Europe.

 

Ta tehnologija vozilima Volvo omogućuje međusobnu komunikaciju te upozoravanje vozača o skliskim uvjetima i drugim opasnostima na okolnim cestama na osnovi računalne mreže u oblaku.

 

Funkcije Hazard Light Alert (trepereća svjetla za opasnost) i Slippery Road Alert (upozorenja na sklizak kolnik) prvi su put implementirane su u vozila Volvo serije 90 već 2016. godine u Švedskoj i Norveškoj. Od idućeg tjedna funkcije će biti na dostupne svim vozačima Volvo diljem Europe. Bit će uključene u standardnu opremu novih modela 2020. godišta, a također će se moći dograđivati na pojedinim modelima prethodnih inačica*.

 

“Međusobno dijeljenje sigurnosnih podataka među vozilima u realnom vremenu može spriječiti mnoge nezgode”, rekao je Malin Ekholm, voditelj Sigurnosnoga centra za Volvo Cars. “Zahvaljujući tim novim funkcijama, vlasnici vozila Volvo mogu izravno pridonijeti većoj sigurnosti na cestama za sve vozače, a ujedno zahvaljujući ranom upozorenju na potencijalno opasne uvjete na cesti, koristi imaju i oni.”

 

Istraživanja o sigurnosti koja provodi Volvo ukazuju na to kako se smanjenjem brzine u opasnim uvjetima na cesti može znatno smanjiti rizik od nastanka nezgoda. Ako druge vozače pravodobno upozorimo na opasnosti koje im prijete na putu te im dovoljno rano omogućimo prilagodbu, tehnologijom povezane sigurnosti možemo poticati bolje ponašanje vozača i pridonijeti većoj prometnoj sigurnosti.

 

Prilikom početka opremanja vozila navedenim funkcijama diljem Europe, tvrtka Volvo Cars želi uputiti poziv i cjelokupnoj automobilskoj industriji svih marki vozila da im se pridruži u dijeljenju anonimiziranih podataka koji se odnose na prometnu sigurnost.

 

 

 

Dijeljenje tih podataka u realnom vremenu moglo bi predstavljati veliki napredak opće prometne sigurnosti, a utjecaj bi se dodatno povećavao s povećanjem broja povezanih vozila. Od prošle godine tvrtke Volvo Cars i Volvo Trucks u Švedskoj i Norveškoj već provode dijeljenje podataka za upozoravanje vozača na sklizak kolnik i druge opasnosti.

 

“Što budemo imali više vozila koja dijele sigurnosne podatke u realnom vremenu, to će sigurnije postati naše ceste. Nadamo se kako ćemo se moći povezati i s drugim partnerima koji su se na jednak način kao i mi obvezali na sigurnost”, istaknuo je Malin Ekholm.

 

Kad su sustavi prvi put ugrađeni u vozila Volvo, bili su prvi sustavi te vrste u automobilskoj industriji. Odmah kad vozač u bilo kojem vozilu Volvo koje je opremljeno odgovarajućom funkcijom upali trepereća sigurnosna svjetla, funkcija treperećih svjetala za upozorenje na opasnost Hazard Light Alert šalje signal svim vozilima Volvo u blizini koja su povezana s uslugom u oblaku te ih upozorava kako bi mogli izbjeći eventualne opasnosti. To je naročito korisno na nepreglednim dijelovima na vrhu cestovnih uspona.

 

Upozorenje na sklizak kolnik Slippery Road Alert pak s druge strane upozorava vozače na trenutne uvjete na cesti, a i na cestu ispred njih budući da od vozila na cesti ispred anonimno prikuplja informacije o stanju površine ceste te unaprijed upozorava vozače koji se približavaju skliskom dijelu ceste.

 

Tvrtka Volvo Cars proteklog se mjeseca pobrinula za brojne objave sa željom poticanja boljeg ponašanja vozača i sigurnije vožnje. Od 2020. godine nadalje brzina u svim vozilima Volvo bit će ograničena na 180 km/h. Početkom 2020. godine tvrtka će također početi s ugradnjom kamera i drugih senzora u svoja vozila koji će pratiti vozača i omogućiti vozilu posezanje u vožnju u slučaju očite opijenosti ili nesabranosti vozača radi izbjegavanja rizika od uzrokovanja nezgode s ozbiljnim ozljedama ili smrtnim žrtvama.

 

Na kraju valja spomenuti i objavu tvrtke o tome kako će preko centralne digitalne knjižnice prvi put u povijesti dopustiti jednostavan pristup svojem znanju o sigurnosti, sa željom poticanja automobilske industrije na primjenu znanja u interesu unapređenja prometne sigurnosti za sve.

 

Napomena urednicima:

* Funkcije Hazard Light Alert i Slippery Road Alert dostupne su za sva vozila Volvo u skladu s opremom Scalable Product Architecture (SPA) ili Compact Modular Architecture (CMA) za modele od 2016. godine nadalje.

 

-------------------------------

 

Volvo Car Group in 2017/2018

For the 2017 financial year, Volvo Car Group recorded an operating profit of 14,061 MSEK (11,014 MSEK in 2016). Revenue over the period amounted to 210,912 MSEK (180,902 MSEK). For the full year 2018, global sales reached a record 642,253 cars, an increase of 12.4 per cent versus 2017. The results underline the comprehensive transformation of Volvo Cars’ finances and operations in recent years, positioning the company for its next growth phase.

 

About Volvo Car Group

Volvo has been in operation since 1927. Today, Volvo Cars is one of the most well-known and respected car brands in the world with sales of 642,253 cars in 2018 in about 100 countries. Volvo Cars has been under the ownership of the Zhejiang Geely Holding (Geely Holding) of China since 2010. It formed part of the Swedish Volvo Group until 1999, when the company was bought by Ford Motor Company of the US. In 2010, Volvo Cars was acquired by Geely Holding.

 

In 2017, Volvo Cars employed on average approximately 38,000 (30,400) full-time employees. Volvo Cars head office, product development, marketing and administration functions are mainly located in Gothenburg, Sweden. Volvo Cars head office for China is located in Shanghai. The company’s main car production plants are located in Gothenburg (Sweden), Ghent (Belgium), South Carolina (US), Chengdu and Daqing (China), while engines are manufactured in Skövde (Sweden) and Zhangjiakou (China) and body components in Olofström (Sweden).

 

Descriptions and facts in this press material relate to Volvo Car Group's international car range. Described features might be optional. Vehicle specifications may vary from one country to another and may be altered without prior notification.

Zatvori