Volvo
Dobrodošli na stranici
Volvo car Hrvatska
Izaberite zastupnika
Slavonska avenija 46, 10000 Zagreb
Maksimirska 282, 10000 Zagreb
Oreškovićeva 3b, 10000 Zagreb
Ivana Pavla II. 9, 21212 Kaštel Sućurac
Labinska 1a, 52100 Pula
22.11.2017

Novi Volvo XC40. U pravo vrijeme na pravom mjestu.

Novi Volvo XC40 prigodno predstavljen u sklopu festivala Mjesec dizajna Ljubljana.

Osebujni model XC40 globalnu premijeru imao je u Milanu, svjetskoj prijestolnici mode, a na temeljima svog osebujnog i jedinstvenog izgleda na naše tržište stiže kroz vrata internacionalnog festivala Mjesec dizajna 2017. u Ljubljani.

XC40 za Volvo predstavlja potpuno novi model u posve novom segmentu jer upravo s njime skandinavski proizvođač ulazi u segment kompaktnih sportskih terenaca, a to je ujedno i najbrže rastući segment automobilskog tržišta. XC40 neće biti usamljen u ponudi Volvo SUV-a, već će se elegantno nasloniti na postojeću ponudu etabliranih modela XC60 te XC90. Međutim, upravo je model XC40 odveo Volvo Cars u nova područja i omogućio dizajnerima stvaralačku slobodu koja se odlikuje živošću, individualnošću i zaigranošću.

Novi XC40 je prvi Volvo model koji je stvoren na bazi posve nove kompaktne modularne arhitekture (CMA) i uključuje niz vrhunskih tehnologija. U budućnosti će svi modeli serije 40 kao i električni modeli biti izrađeni na temeljima CMA-platforme.

“S modelom XC40 po prvi put ulazimo na tržište malih sportskih SUV-a što Volvu omogućuje posve novi smjer razvoja” izjavio je Håkan Samuelsson, izvršni direktor Volvo Cars. “Radi se o svježem, kreativnom i mladom članu Volvo obitelji. Zbog toga smo ga predstavili u Milanu, živahnom i mladenačkom europskom gradu koji je ujedno i svjetska prijestolnica mode, umjetnosti, dizajna i životnog stila.”

Jedinstven dizajnerski pristup

Gradska moda, arhitektura, skupocjena dizajnerska roba i popularna kultura poslužili su kao izvor inspiracije timu dizajnera Volva prilikom stvaranja materijala, uzoraka i boja za novi XC40. “Novim XC40 modelom željeli smo stvoriti automobil koji će biti svjež, jedinstven i kreativan. Na ovaj način nadopunjujemo našu liniju sportskih SUV-a. Vozači Volva prije svega traže više mogućnosti za izražavanje svoje individualnosti. Vozači novog XC40 zainteresirani su za modu, dizajn i popularnu kulturu. Često žive u velikim gradovima punim života i žele automobil koji odražava njihovu osobnost. Volvo XC40 je taj automobil” - izjavio je Thomas Ingenlath, voditelj odjela za dizajn u Volvo Cars.

XC40 je kompaktni sportski SUV švedskog karaktera koji je dizajniran za gradski život. To je jedan od najizražajnijih Volvo modela do danas. Nudi širok izbor živih boja putem kojim odražava otvorenu osobnost svojih vozača.

Inovativna unutrašnjost

Unutrašnjost novog XC40 odiše skandinavskom inovativnošću i donosi posve nov pristup prijevoza i pohrane stvari i opreme unutar automobila. Prostor je bolje i učinkovitije raspoređen što je omogućilo veće i praktičnije prostore za pohranu.

Zanimljiv pristup omogućila je nova tehnologija Air Woofer. To je nova vrsta zvučnika koja reproducira nevjerojatno čist zvuk i snažni bas. Zvučnici su instalirani iza kontrolne ploče umjesto na vratima, a ovaj inovativan dizajn omogućio je stvaranje većeg prostora za pohranu u vratima automobila. Zbog toga se sada u vratima nalazi prostor za pohranu dovoljno velik da u njega spremite ručnu torbu, laptop ili par boca vode. Dodatno je omogućen i poseban prostor za mobitel na središnjoj konzoli, a u njemu je omogućeno bežično punjenje telefona. Tu su i praktične kuke koje drže vrećice na mjestu prilikom vožnje.

Prtljažnik također dolazi s proširenom funkcionalnošću. Opremljen je posebnim sklopivim podovima te ugrađenim skrivenim pretincima u koje je moguće pohraniti vrijednosne predmete. Vrećice iz kupovine moguće je osigurati i u prtljažniku uz pomoć posebnih kukica koje sprječavaju rasipanje po prtljažniku.

Nagrađivane sigurnosne tehnologije

Kao i svi Volvo automobili, XC40 također štiti svoje putnike iznimno čvrstom karoserijom. Prilikom izrade koristi se značajan udio visokočvrstog borovog čelika koji u konačnici kreira snažan sigurnosni kavez. Posebno dizajnirana prednja sjedala smanjuju rizik od ozljede kralježnice. Tehnologija WHIPS ugrađena je u sjedala i smanjuje mogućnost ozljeda vrata u slučaju udara straga. U slučaju nenamjernog napuštanja ceste, sustav nazvan Run-Off Road kao zaštita smanjuje mogućnost težih ozljeda putnika. U slučaju da auto detektira kako je sudar neizbježan, prednji sigurnosni pojasevi će se automatski zategnuti. Na ovaj način, putnik je sigurno pričvršćen prilikom sudara. Ukoliko automobil završi u zraku, sjedala će apsorbirati energiju snažnog udara i na taj način zaštiti vašu kralježnicu.

XC40 je opremljen već poznatim nagrađivanim sigurnosnim tehnologijama koji su predstavljeni u novim 90 i 60 serijama vozila. Zahvaljujući tim tehnologijama, XC40 će biti jedan od najbolje opremljenih kompaktnih SUV-a na tržištu. Sigurnosna oprema uključuje City Safety, Pilot Assist, Run-Off Road zaštitu i Cross Traffic Alert s kamerom od 360 stupnjeva koja olakšava parkiranje.

Motori

Pametni pogoni omogućuju iznimnu dinamiku i učinkovitost uz nisku potrošnju goriva te emisiju plinova. To je omogućeno sofisticiranim motorima s turbopunjačima, karakterističnima i po maloj masi te izvrsnoj energetskoj učinkovitosti. Volvo XC40 će prvo biti dostupan s dva četverocilindarska motora -  turbodizelskim D4 i turbobenzinskim T5. Ostali pogoni će ubrzo biti u ponudi, a uključivat će i hibridni pogon, ali i čistu električnu verziju. XC40 će također biti prvi Volvo model dostupan s novim trocilindarskim motorom.

Proizvodnja novog XC40 započela je u studenom u belgijskom Ghentu.